Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz
Osobní stránka

Drátování:Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz

Drátování

Vítám vás v této kategorii pod názvem drátování. Toto řemeslo patří k vůbec nejstarším. V podstatě s objevením zpracování železa, se objevilo ruku v ruce i drátenictví, které ve své době sloužilo jen k užitku v domácnostech od oprav nádobí až po zemědělské nářadí. Drátovaly se nejvíc puklé hrnce, pekáče a hrnky. Známe tzv. drotáry ze Slovenska, kteří chodili od vesnice k vesnici a drátovali hrnce. Touto prací se živila spousta rodin. S nástupem technické revoluce a větší dostupnosti nádobí se postupně přecházelo k výrobě okrasných předmětů a drátenictví jako zdroj obživy zaniklo.
My se budeme věnovat výrobě malých dekoračních předmětů a ozdob. Základní vybavení není potřeba složitě shánět - potřebujete malou kovadlinku nebo kovový nejlépe kulatý špalek ze železa na ohýbání a vyklepávání drátu, kladívko s plastovo - gumovým koncem /stačí jen plastový/, dále kleště štípací na drát, kleště ploché a kulaté ketlovací. Dále potřebujeme drát buď černý, měděný nebo poměděný od velikostí 0,3 mm /na výplety/ až po silnější např. 1,2 mm /na výrobu koster/. Dále je dobré mít chrániče prstů - nejlépe silikonové /objednat lze u nás v bubuobchůdku/, které vám uchrání prsty, nehtová lůžka a nehty samotné. Na přízdoby je dobré mít větší výběr korálků a rokajlu od malých až po velké/ opět je najdete u nás v obchodě/. Rádi vám tuto techniku předvedeme na některých z našich kurzů popř. individuálně v Bubuobchodě.
Naše jarní kytka
Kovadlinka v podobě hranolu železa, kladívko, ketlovací řemeslné kleště, silikonové chrániče prstů
Zleva ketlovací kleště ploché šperkařské, štípací šperkařské, ketlovací kulaté šperkařské, drát zlatý kroucený a drát černý.
Ukázka drátování 1
Ukázka drátování 2
Ukázka drátování 3
Ukázka drátování 4 - poměděný drát/je tvrdší - hůře se tvaruje, ale má efekt.
Ukázka drátování 5
Ukázka drátování 6 - anděl ještě nemá dodělaná křídla :-)
Ukázka drátování 7
Ukázka drátování 8
Ukázka drátování 9
návštěvníků stránky
celkem124 099
tento týden287
dnes16