Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz
Osobní stránka

Patchwork - šití s láskou:Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz

Patchwork - šití s láskou

Pro šití patchworku, mimochodem velmi krásnou zábavu pro zimní odpoledne a večery, je potřeba mít hodně trpělivosti a hlavně přesnosti při měření a řezání látek. Patch - znamená anglicky záplata. Kdysi ženy šetřily každým kouskem oděvu a proto se uchýlily k této metodě, aby zužitkovaly každý trochu dobrý kousek třeba ze staré zástěry. Stříhaly se kousky látek, které po večerech sešívaly k sobě, vycpávaly třeba žíněmi a následně prošívaly - quiltovaly, aby se vrstvy nepohybovaly. Tímto způsobem šily deky, polštáře, ubrusy. Tak si krátily dlouhé večery a zužitkovaly každý kousek látky, který se v domácnosti našel.
My se vrátíme trošku do moderní doby a povíme si jak se šije a tzv. kviltuje dnes.
V prvé řadě potřebujeme několik nezbytných pomůcek: šicí stroj, nejlépe bavlněné nitě - nejčastěji šijeme z bavlněných kousků, grafitová tužka č.8, dále potřebujeme patchworkovou desku pro řezání, řezací kolečko a patchworkové pravítko. To je základ pro šití.
Pokud vás patchworkové šití chytne, je dobré si pořídit i pár užitečných pomůcek - malou příruční žehličku, dlouhé špendlíky pro kviltování, lepidlo ve spray /používá se místo stehovací nitě/, odstřihovací cvakačky-nůžky.
Těch dalších užitečných pomocníků, bych mohla jmenovat víc a víc, ale věřím, že si každá švadlenka najde, to co jí bude nejlépe vyhovovat.

Dále potřebujeme: předeprané a vysrážené kousky bavlněných látek, vliselin, vatelín, přenosový lepicí papír na aplikace, látku na podšívání /může být i ze starého povlečení nebo ubrusu/ a látku na spodní vrstvu.

Postup: v prvé řadě si musíme zakoupenou bavlněnou látku vyprat a vysrážet v horké vodě, před řezáním vyžehlit do hladka. Žehlení je pro šití patchworku nezbytné! Na podložce si řezákem a podle pravítka uřežeme požadované tvary. Ten nejjednodušší je pochopitelně čtverec. Čtverce postupně sešíváme a sežehlujeme do požadovaného tvaru /vše se můžete naučit v našem kurzu, který máme pro vás připravený/. Až si nachystáme přední stranu ze čtverců /např pro polštář/, začínáme vrstvit - látka/př.čtverce/ - vatelín - podkladová látka. Vše buď sestehujeme nebo slepíme sublimačním lepidlem a prošijeme nebo prokviltujeme. Pak si nachystáme zadní část - pro polštář všijeme zip a spojíme. V patchworkovém šití není nikde vidět řezaná látka, vše je dokonale ukryté. Pokud se budete chtít tuto techniku - základ - naučit, máte možnost přihlásit se u nás do kurzu. Pomůcky jsme schopni vám objednat za zvýhodněnou cenu.
Deka pro Helenku-malou krásnou slečnu
Dětská deka
Patchworkový polštář s motivem - tzv. Chrámová okna
Patchworkový polštář s motivem tzv. krajinka - pro zkušené
Polštář s levandulemi - motiv je proquiltován - jednoduché, pro začátečnice
Do postýlky pro panenky - ze čtverečků 5x5 cm
Polštář s panelem - jednoduché, pro začátečníky
Polštář s lilií - aplikace s šitými proužky - náročné
Polštář s lilií - aplikace s šitými proužky, prokviltováno- náročné
Prostírání - jarní - aplikace, středně náročné
Polštář s hvězdou - středně náročné, šité tzv.rychlou metodou
Vánoční šál na stůl - náročné
Vánoční šál - středně náročné
Vánoční šál - středně náročné
Vánoční ozdoby - zvonečky - zvládnou i začátečníci
Taška s červenou výšivkou a kviltováním - náročné
Krabička na šití - zde je potřeba strojová lepenka vysoké gramáže a trpělivost
Košík na pečivo - zvládnou i začátečníci
Deka na stěnu do penzionu v Mikulově - náročné - aplikace
Podsedáky - na dětské židličky
Prostírání čtvercové na venkovskou chalupu
Polštář ze čtverců do pokoje pro hosty - venkovská chalupa
návštěvníků stránky
celkem124 097
tento týden285
dnes14