Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz
Osobní stránka

Makramé neboli drhání a shamballa - historie a současnost:Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz

Makramé neboli drhání a shamballa - historie a současnost

Technika drhání neboli makramé /slovo arabského původu označující třepení, třáseň nebo obrubu/ je poměrně jednoduchá technika vázání uzlů. K této technice nejsou potřeba žádné speciální pomůcky. Potřebujeme pouze nůžky, špagát nebo nějaký vázací materiál, popř. korálky a zdobící prvky. Technika se využívá k výrobě dekorací, kabelek a zdobících prvků k oděvům.
Hlavní podstatou je vázání dvou základních uzlů - plochého a žebrového. Variace vytváříme vázaním v různých směrech a pod různými úhly. Postupně můžeme přidávat ostatní dekorativní prvky - josefínský, japonský, turecký uzel, různě splétáme a používáme tzv. pikotky.
Dávná historie této techniky je velmi mlhavá. Zřejmě byla tato technika v 15. století velmi rozšířena ve Francii a Itálii. Nejpopulárnější byla v 19. století mezi námořníky, kteří si tak krátili ve volném čase plavbu po moři vytvářením nejen dekoračních předmětů, ale uzly využívali i k čistě funkčním účelům - potahy kormidel, třásně k lodním zvonům apod. S pronikáním techniky do lodní dopravy započal ústup i z této oblasti. V počátcích minulého století se začaly objevovat různé užitkové předměty drhané v přísně tradičním provedení a stylu - ještě dnes lidoví umělci v Portugalsku, Mexiku a Ekvádoru vyrábí šály, opasky, kabely v národním duchu.
Drháním vznikají i rozsáhlé práce - plastiky a závěsy na stěny.
U nás byla tato technika mezi ženami oblíbená v období 70. a 80. let minulého století.

SHAMBALA NÁRAMEK:
Dnes je velkým hitem pletení tzv. Shamballa náramků, původem ze starého Tibetu a budhismu. Shaballa je mýtické království ve vnitřní Asii a podle legendy ovlivňuje dharma čakru, která je v srdci všech lidí, symbolizuje mysl a celkově navozuje příjemnou duševní pohodu a pokoj v duši.
Nošení tohoto náramku není tedy jen otázkou módy, ale i projevem životní filozofie majitele.
Na shamballa náramek potřebujeme voskovou šňůrku cca 2m o velikosti 1 mm silné a 5 korálků o velikosti 10 mm. Dále potřebujeme nůžky a skřipec na upevnění náramku, popř. podložku s hřebíčkem a lepidlo nebo lak na nehty.
Při pletení náramku využíváme plochý uzel z techniky drhání.

Není vložena žádná fotografie.

návštěvníků stránky
celkem120 879
tento týden49
dnes35