Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz
Osobní stránka

Denisek a jeho tvorba:Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz

Denisek a jeho tvorba

Na této stránce ukážeme společně s mým vnoučkem Deniskem nejen začátky jeho tvoření, ale jeho postupné zdokonalení ve výtvarné tvorbě. Začínali jsme spolu už v době, kdy mu bylo teprve rok a půl. Možná namítnete, že je to brzo, ale já tvrdím, že není. Stačí si s dítětem sednout na pět minutek a použít třeba moosgumy s motivem zvířátek. Ukazujeme dítěti zvířátka, pojmenujeme je a necháme mu výběr k nalepení. Moosgumy jsou samolepicí, kousek odlepíme a necháme dítě, aby se aktivně zapojilo a pomohlo nám zbytek odlepit. Ukáže nám prstíkem, kam máme zvířátko umístit a pomůže nám moosgumu přitlačit na podklad/papír, krabici, šuplík u skřínky apod./ Pokud lepíme na výkres, můžeme s dítětem vybarvovat třeba bezprašnými křídami a dítě si prstem barvičky rozmaže. V tomto věku už je důležité od začátku dítěti pomáhat se správným držením tužky /nejlépe trojhranné a co nejměkčí/. Výsledek se objeví záhy a později nebude mít vaše dítě křečovitou ruku při psaní. Začínáme třeba nakreslením kočičky a pak tzv. motáním klubíčka. Dítě si krásně uvolní ruku a brzy zjistí, že se mu tužka dobře drží. Maminky dělají chybu, že dítěti povolují malování s propiskami a jiným nevhodnými tužkami. Pak si děti špatně odvykají tomuto nesprávnému držení. Malování je brzo unaví, poněvadž je brzy bolí ručička. S Deniskem jsme postupně vybarvovali i sklíčka barvičkami na sklo v tubě. Tuto činnost zvládl už sám bez dohledu ve dvou a půl letech. No a od tohoto věku používáme lepení špachtliček, barvení tupováním i štětcem akrylovými barvami a ve třech letech už máme za sebou použití akvarelových pastelek /pro děti je to takové malé kouzlo a hrozně je to baví/. Moosgumy nás neustále u této tvorby provází a musím říct, že Denisek zná v tomto věku celou škálu zvířat, hmyzu, dinosaurů, dopravních prostředků, tvarů, ale co je důležité, pozná všechny barvy /nejen ty základní/. Přesně řekne, že chce fialovou, oranžovou, bílou a vždy sáhne po té pravé. Takže moje rada pro maminky zní: "Maminky nebojte se, že vám dítě něco umaže, tvořte s ním, lepte, skládejte, barvěte a odměna vás v podobě milého úsměvu od děťátka nemine. Děti mají radost z toho, že něco vytvořily samy a rády se pochlubí, třeba babičce."
Denisek a Klárka spolu tvoří koláže z papíru.
Zbytek foteček je ve fotogalerii Klárka s Májou a Deniskem mají už jarní tvořeníčka 2014
Spolu s Kubou se Denisek zapojil do korálkování. Navlékali jsme korálky na drát a maminka si je pověsí do okna. Kubík je použil na ozdobu velikonočního polystyrenového vajíčka
Babička Bubu na to trochu nevidí :), ale Denisek to navlékání hravě zvládl.
Denisek ve třech letech používá akvarelové pastelky. Lepil moosgumy zvířátek a kolem nich dělal domečky.
Denisek kouzlí s pastelkou za pomocí vody. Hrozně ho to zaujalo a hlavně bavilo.
Denisek ve dvou letech a devíti měsících maluje vánoční svícínky mamince pod stromeček. Povšimněte si jak umí držet štětec a skleničku.
Deniskovo vánoční dílko se suší a čeká na dotvoření zlatou patinou.
Denisek ve dvou a půl letech zvládá techniku lepení moosgumy, dobarvuje tupovací houbou špachtle a společně lepíme a vytváříme obrázek se zvířátky.
Denisek tupuje akrylovými barvičkami špachtle pro pozdější nalepení na karton
Denisek 2,5, roku a jeho domeček pro zvířátka
Dokončené dílko Deniskovo
návštěvníků stránky
celkem120 873
tento týden43
dnes29