Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz
Osobní stránka

Decoupage krok za krokem:Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz

Decoupage krok za krokem

Technika decoupage je poměrně známá spíš pod názvem ubrousková metoda. Slovo decoupage pochází z francoužtiny a v překladu znamená koláž, vystřihování. Pod technikou decoupage si můžeme předstvit v podstatě jakoukoli koláž. Koláž byla známa už před více než 4000 l.př.n.l. jak jsem se kdesi dočetla v encyklopedii. My se budeme ovšem zabývat koláží dneška a moderními metodami. Ke kolážování, chcete-li decoupagování, potřebujeme základní pomůcky: kvalitní nůžky pro přesné vystřihování, nejlépe vinylové lepidlo, lak pro konečnou úpravu/ v nabídce existují i lepidla a lak dohromady - 2v1/, akrylové barvy, které jsou po uschnutí nestíratelné, materiál pro dekoraci - krabička, obrázek, rámeček, textil apod. Na tyto materiály používáme k decoupage buď speciální decoupage papír, rýžový, morušový, balicí papír, látky, mašle, ozdoby a nebo ubrousku pro známou ubrouskovou metodu.
Nejprve si ukážeme jednoduchý postup k ozdobení jakékoliv krabice:

1/ Nachystáme si krabici-pokud budeme chtít lepit materiál, který po přilepení prosvítá, je lépe natřít/podbarvit/ krabici velmi světlou akrylovou barvou /já používám slonovou kost/

2/ Během schnutí, si připravíme materiál, kterým budeme polepovat. Pokud budeme lepit decoupage papír, tak si jednotlivé motivy přesně vystřihneme a před vlastním lepením je krátce namočíme do vody, aby se papír tzv. rozvolnil. Pokud budeme pracovat s ubrouskem, tak si sloupneme 1-2 spodní vrstvy ubrousku/lepí se jen ta vrchní potištěná/ a motiv z ubrousku si buď vystřihnete a nebo vytrháte. Já nejraději trhám, protože motiv pak nemá přesné okraje a dá se krásně zapracovat do podkladu.

3/ Na krabici, která je dobře uschlá naneseme lepidlo /ani moc ani málo:)/ a opatrně priložíme ubrousek a od středu motivu směrem k okrajům vyhlazujeme. musíme pracovat rychle, aby se moc nepromáčel /začal by se trhat/.

4/ Až polepíme celou krabici, necháme dokonale uschnout a přelakujeme /já používám matný lak/

5/ Opět necháme uschnout a nakonec musíme výrobek dozdobit buď dalším probarvením akrylovou barvou, tupováním houbičkou nebo štěcem ev. patinou.

6/ Dnes je velmi žádaný tzv. Vintage styl, který se dá dál ještě dozdobovat různými aplikacemi.

Zjednodušený postup vám ukáži na obrázku vytvořeného z lékařských špachtlí - viz fotografie
Krok č. 1 - slepíme si špachtle - potřebujeme 10 ks
Krok č. 2 - můžeme podbarvit vhodnou světlou akrylovou barvou nebo necháme přírodní dřevo
Krok č. 3 - nachystáme si ubrousek, sloupneme 2 spodní vrstvy, lepí se jen 3, tištěná vrstva
Krok č.4 - obrázek vytrháme nebo vystřihneme
Krok č. 5 - podklad natřeme lepidlem pro decoupage, lepidla nedáváme zbytečně moc, ubrousek by se nám hodně krčil
Krok č. 6 - opatrně přiložíme ubrosek a SUCHÝM štětcem směrem od středu ke krajům vyhladíme
Krok č. 7 - po důkladném uschnutí obrázek přelakujeme - já používám matný lak, obrázek působí přirozeně
Krokč. 8 - nakonec obrázky dozdobíme buď barvou nebo patinou za použití tupovací houby/v našem případě bronzová patina Artiste/
Krok č. 9 - obrázek se může ještě dál dozdobovat do stylu Vintage různými přízdobami, mě tady stačila prozatím patina
návštěvníků stránky
celkem124 083
tento týden271
dnes37