Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz
Osobní stránka

Patchwork - historie a současnost:Osobní stránka na adrese: bubutvoreni.osobni-stranka.cz

Patchwork - historie a současnost

Patch - ang. patch - záplata, work - práce, volně přeloženo: vyrobeno ze záplat. Tato specifická textilní technika se zabývá sešíváním malých barevných kousků látek tak, aby vytvářely různé geometrické vzory od jednoduchých až po složité. Výsledný patchwork můžeme použít samostatně, ale nejčastěji se z něj tvoří tzv. sendvič, poskládáný takto: vrchní vrstva je patchwork, prostřední je vyplněná rounem a poslední, spodní vrstva je tvořena opět látkou. Celý tento sendvič je prošit drobnými stehy buď ručně /nejčastěji za použití hedvábné nitě/ a nebo strojově drobnými stehy. Takový sešitý patchwork se nazývá guilt.
Historicky zřejmě nejstarší dochovaný patchwork pochází z Číny z 8. - 9. století našeho letopočtu /pestré budhistické obřadní roucho z hedvábí/. Oblíbený byl především v Anglii v 17. století - využití našel ve všech společenských vrstvách od šlechtických sídel až po venkovské chatrče. Smyslem bylo využití dobře zachovalých částí z obnošených oděvů nebo látek. Anglický patchwork se vyznačuje specifickým šitím tzv. english paper piecing. Jedná se o papírové šablony v požadovaném tvaru, které byly obaleny ústřižkem látky a pak sešívány k sobě. U nás je nejznámější vzor tzv. babiččina zahrádka, kterou tvoří šestiúhelníková šablona.
Technika byla velmi oblíbená mezi ženami amerických osadníků, kteří si ji přivezli z Anglie. V nelehké době, zvláště po vyhlášení Navigačních akt se tato technika stala často jediným způsobem jak vyrobit nový kus oděvu. V Americe také vzniklo sešívání dek z menších částí, tzv. bloků /jednotný čtverec o velikosti 12 palců - tj.30,48 cm/, což umožňovalo snadnější práci. Tyto ženy v Americe často pracovaly na svých dekách společně, scházely se na patchworkových dýcháncích, vyměňovaly si látky a vzory a společně dokončovaly celé deky.
Po druhé světové válce se zdálo, že patchwork již patří minulosti, ale v poslední době zájem o tuto textilní techniku prudce vzrůstá a šíří se i zpět z Ameriky na starý kontinent - populární je v Japonsku, v Česku jeho obliba vzrůstá, zakládají se kluby, lektorují se kurzy šití, probíhají výstavy, veletrhy a objevují se knihy s touto tématikou. V obchodech najdeme široký výběr pomůcek, látek a různých vychytávek. V neposlední řadě je již vyvinuta spousta kvalitních šicích strojů /dnes se již patchwork nešije ručně jak kdysi/ i velkých speciálních strojů k prošívání dek. Dnes se využívá nejen k šití bytového textilu, ale i k šití tašek, batohů, krabiček, oděvních doplňků a textilních dekorací.
Patchwork je dnes vnímán jako svébytná umělecká technika, díla vyrobená tímto způsobem nacházíme v předních světových galeriích a muzeích.
Náš patchworkový dýchánek ve Březí
patchworkový dýchánek 1 - Andělka, Maruška a Mirka
patchworkový dýchánek 2 - vzadu Maruška 2, Jarka
Jarčiny polštáře
Maruščin adventní závěs o velikosti 80x80 cm
Holky si vzájemně obdivují svá dílka, jako vždy tu panuje skvělá atmosféra u šití a kafíčka.Kdysi babky draly peří, my dnes šijeme:-)
návštěvníků stránky
celkem120 877
tento týden47
dnes33